Afbeelding - Begin niet aan een getraumatiseerd paard tenzij met onze clickertraining - ClickerCoach

Begin niet aan een getraumatiseerd paard tenzij met onze clickertraining

Print Friendly

Gisteren werd ik weer getagged in een facebook post ook een getraumatiseerd paard en hoe ze het beste het paard met een traumatisch verleden kunnen trainen zodat het paard weer een goed en normaal leven krijgt. Begrijp me niet verkeerd, ik wil voor elk paard het beste leven, maar als je de keuze hebt begin dan niet met een paard met een trauma tenzij je heel goed kan trainen of dat jij je door ons laat begeleiden. Ik zeg niet dat wat de waarheid in pacht hebben, maar laat ik uitleggen waarom dat wij na 500+ traumapaarden een idee hebben wat verstandig is om te doen.

Waarom moet je niet beginnen met een paard met een trauma, tenzij met ons?

Wij zijn blij dat er veel mensen zijn die geven om andere mensen of andere levende wezens, in dit geval paarden en daarvoor opkomen. En onze oproep is ook blijf dat vooral doen, en denk er ook goed over na. Als je de keuze hebt om te kiezen of je een paard koopt met of zonder trauma, bespaar je zelf dan veel tijd, energie en geld en koop een paard zonder trauma. Voel jij de roeping om toch het paard met trauma te kopen zorg dan dat je je goed laten begeleiden door mensen / trainers die niet alleen liefde voor paarden hebben maar ook knetterveel ervaring in het trainen, helpen en begeleiden van niet alleen het paard maar ook het baasje wat het paard heeft gekocht.
Natuurlijk kunnen we zeggen: ‘volg onze ‘normale’ online trainingsprogramma’s om te leren clickeren met je paard en je paard met de clickerprincipes te trainen’. Ja deze programma’s werken, ja wij gebruiken precies hetzelfde als we je paard gaan trainen, ja clickeren is het antwoord. En toch is alleen dat onvoldoende.

Wanneer heeft een paard een trauma?

De berichten die ik op facebook lees, en waar wij vaak door andere klanten die ook zo’n getraumatiseerd paard in worden getagged zijn schrijnende gevallen. Er is veel met het paard gebeurt, van slechte huisvestiging, slechte behandeling tot aan verwaarlozing toe. Het paard is vaak al meerdere keren verkocht aan mensen die dachten, mooi een goedkoop paard. En er dan later achter kwamen dat er een hele historie achter zat, minder erg is het als ze dat vooraf eerlijk hadden verteld aan je. Maar ook dan zien we vaak dat mensen denken, oh ik heb al eens iets met een paard gedaan dat los ik wel EVEN op. Geloof ons, niets is minder waar, sterker nog het kost VEEL tijd, moeite en geld. Als je aan zo’n project begint doe dit dan alleen als je voldoende geld hebt of kan missen om te investeren in onze trainingen, waarom? Omdat jij anders de volgende bent die het paard gaat verkopen omdat het niet gelukt is, omdat jij nog niet vaardig genoeg was of de juiste hulp hebt ingeschakeld. Waardoor het paard alleen maar minder en minder vertrouwen krijgt in mensen, en meer en meer in verzet komt zodra iemand weer met een corrigerende of dwangmatige aanpak aan de slag gaat. Deze paarden hebben namelijk iets anders nodig.

Hoe help je een getraumatiseerd paard echt?

Ik ga nu op heel veel lange tenen staan, maar ik zeg dit uit liefde en 20 jaar ervaring. Veel zaken die mensen gaan doen dragen niet echt bij om het paard weer op de rit te krijgen. Waarbij we meteen een eerlijke kanttekening maken, dat het bijna nooit lukt om er voor 100% een braaf en gemakkelijk huis tuin en keuken paard van te maken waar een 5 jarige op kan wegrijden. Dat wil niet zeggen dat het niet een super braaf en fijn in de omgang paard kan worden, dat lukt bij ons in ongeveer 99 van de 100 paarden. En ja wij hebben, met pijn in ons hart, ook een tiental paarden samen met de eigenaar naar een laatste rustplaats moeten brengen, omdat het echt niet meer ging.
Er worden de meest vreemde therapieen, medicijen en rituelen voorgesteld om deze paarden te helen. En ik zeg niet dat ze niet of niet een beetje werken, wat ik wel zeg is dat er iets wat heel snel en heel goed werkt. Wij noemen dat training, en dan geen standaard natural horsemanship (NH) training of andere vorm van training waar een negatieve component in zit, van buitensluiten tot opjagen of van druk, dwang, corrigeren tot straffen. Maar een manier van trainen waarbij het paard een keuze heeft, een manier van paardentrainen die uitgaat van wat je wel wil van je paard, een manier van trainen die belonend en motiverend is voor het paard. Deze manier van trainen noemen wij clickertraining. Clickertraining is het gebruik van de clicker en beloning, maar onze belonende manier clickeren gaat nog een stap verder. Het is ook gebruik maken van een goed trainingsplan van jaren ervaring in het trainen van paarden met een trauma. En bij het trainen van deze paarden systematisch bijhouden wat wel en niet heeft gewerkt. Om uit eindelijk een plan, een aanpak te hebben waarmee de kans het grootste wordt om het trauma bij het paarden weg te trainen.

Waarom denken wij het recht te hebben om iets te zeggen over het trainen van getraumatiseerde paarden?

Laat ik proberen om dit kort en bondig te beschrijven, we (Wendy Misran) en ik (Conrad van Pruijssen) zouden meerdere boeken kunnen vol schrijven over de paarden met een trauma die wij getraind hebben. Weet dat wij vroeger meer dan 10 jaar een eigen trainingsstal hebben gehad, waarbij we continue meer dan 20 paarden van klanten in training hadden staan. Ons idee was om een leuke manage te beginnen, paardjes lekker op te leiden en mensen te begeleiden in het rijden. Het bleek alleen als snel dat wij een andere manier van trainen hadden die heel goed werkte bij paarden met een klein, groot of traumatisch probleem. En aangezien de paardenwereld een kleine wereld is waar iedereen elkaar kent verspreidde dit nieuws zich supersnel. En voor het wisten waren de plannen voor een manage en pensionstal van de baan en waar we een trainings- en africhtingsstal voor paarden, paarden met een probleem of een trauma. En ja natuurlijk we hadden niet alleen probleem paarden, maar van elke 10 paarden, waren er 2 normaal, hadden 7 een groot probleem en 1 had iets wat wij dan echt een trauma noemde. Maar waarschijnlijk zouden andere zeggen dat die andere 7 van de 10 ook al een trauma hadden. We hebben paarden gehad die het licht uit je ogen sloegen, paarden waar niemand bij kon komen, paarden die op hun voorbenen konden lopen.
In de jaren dat we de stal hadden hebben we meer dan 2500 paarden getraind en geleerd wat werkt en wat niet. Onze recept bestaat voor 90% uit clickertraining, 5% goede, professionele fysieke begeleiding en voor 5% uit de juiste supplementen naast goede voeding en de juiste manier van het houden van je paard.

Oeps ik heb zo’n getraumatiseerd paard, wat moet ik doen?

Laten we beginnen met dat je niets MOET doen, we kunnen wel aangeven wat verstandig is om te doen. Net zoals bij paarden geloven wij ook niet dat moeten bij mensen werkt. Wij zijn van mening dat clickeren, clickertraining het succesrecept is om je paard te helpen. Waarbij je, ik weet niet of het kan, maar nog meer zorgt dan je normaal al zou doen om niet in het aversieve venster van je paard te komen. Daarmee bedoelen we dat je zorgt dat de training vrijwillig is, wat niet hoeft te betekenen vrijblijvend. Het is bij dit SOORT paarden, nog meer dan bij alle andere paarden belangrijk dat het paard een keuze heeft. Een keuze om mee te doen, een keuze om niet mee te doen en de keuze hoe snel hij wil mee doen. Zolang je dit ingedachte houdt, kom je dus niet in een gebied waar jouw paard aversie (weerstand) gaat voelen. Waar een normaal, of een paard met een klein probleem nog vergevingsgezind kan reageren, zal een paard met een (groot) trauma, meteen, groots en buiten proportioneel reageren. Omdat je met de verkeerde aanpak waar energie, druk, dwang, correctie of straf gebruikt is in het heden of verleden meteen alle herinneringen uit het verleden, letterlijk in zijn hoofd worden AFGEVUURD, en vertaald worden in een buitensporige reactie. Waarvan menig paardeneigenaar denkt, waar komt dat vandaan, ik gaf toch maar een beetje druk, dwang of straf. Je weet dus nu dat het meteen al zijn vorige slechte pogingen om hem te helpen naar het hier en nu haalt en vertaald in zijn heftige en vaak gevaarlijke gedrag.
Clickertraining daar in tegen zorgt dus juist voor de keuze vrijheid bij je paard, de keuze om je wel of (nog) niet te vertrouwen, wel of niet mee te doen, wel of niet samen te werken met jou.

Ben jij bereidt om te investeren in tijd, geld en het vinden van de juiste trainers om je getraumatiseerde paard te helpen?

Nu je weet dat het een uitdaging is om een paard met trauma te helpen, dat je weet dat heel veel mensen en trainers misschien wel de juiste intenties hebben maar niet de jarenlange ervaring hebben om het op te lossen blijft de belangrijkste vraag over!
Het maakt niet uit in welke fase je zit, de fase dat je een getraumatiseerd wilt gaan helpen, kopen of al gekocht hebt de BELANGRIJKSTE vraag blijft.
Ben jij bereidt om te doen wat er gedaan moet worden?
De eerste keer dat we deze vraag aan iemand stellen zal bijna iedereen ja zeggen, en dan vragen we het nog een keer..
Ben jij bereidt om veel tijd en moeite in jezelf te investeren?
Want je gaat merken dat alleen als jij goed getraind bent door de juiste mensen, het jou lukt om je paard met een trauma te helpen. Hoe pijnlijk en ook begrijpbaar wij het antwoord ook vinden, helaas valt na deze vraag 75% van de mensen af. De liefde en de bereidbaarheid om het paard echt te helpen, ging minder diep dan iemand in eerste instantie dacht. En weet, dit is prima, je kunt dit beter vantevoren bij jezelf erkennen en het paard laten staan om het paard door iemand te laten helpen die het niet alleen wil of kan maar die ook bereid is om geld te investeren om het te doen.
Ben jij bereidt om ook geld te investeren in de juiste training?
Als jij hier volmondig ja op zegt, dan ben jij de echte paardenliefhebber die bereid is om te doen wat er gedaan moet worden. Dan ben jij de persoon die wij graag helpen, omdat wij weten dat jij het getraumatiseerde paard echt gaat helpen. En dat jij niet weer de volgende bent die het trauma van het paard gaat vergroten.

Mocht je na dit verhaal nog niet afgeschrikt zijn ;-). We vertellen je vooraf liever de waarheid dan dat het achteraf een teleurstelling wordt. En je hebt op de bovenstaande drie vragen, drie keer volmondig JA gezegd, dan weten wij zeker dat wij jou kunnen helpen om te zorgen dat jij jouw getraumatiseerde paard ook echt kan helpen en hem weer het prachtige paardenleven waar elk paard en hij misschien nog wel het meeste recht op heeft. Wacht niet langer en BEL ons.