Afbeelding - Hoe vind je een goede paarden trainer - ClickerCoach

Hoe vind je een goede paardentrainer, instructrice of lesgever?

Print Friendly

Er komen steeds meer en meer mensen die zich paardentrainer, instructrice of lesgever noemen. Het is voor klanten die iets willen leren of hulp willen bij een probleem lastiger en lastiger om iemand te vinden. Want hoe vind je nu die ene speld in de hooiberg. Mooie praatjes hebben ze natuurlijk allemaal, en de overtuiging dat ze de beste zijn ook. Daarnaast zijn er trainers die zo weinig vragen dat je jezelf moet afvragen of je daar überhaupt nog wel kwaliteit voor kunt krijgen.
We gaan je helpen om de juiste paardentrainer (je mag hier dus ook lezen instructeur, instructrice, lesgever, ruiter, dressuurruiter, coach of begeleider) voor jou en je paard uit te kiezen. We hebben een lijst gemaakt waarin we met jou delen wat belangrijk is om op te letten bij zoeken, vinden en selecteren van de juiste paardentrainer.
Een verkeerde keuze qua paardentrainer kan grote gevolgen hebben voor het welzijn van je paard en / of jullie relatie.

We gaan bewust geen lijst van trainers met jullie delen, maar een lijst met punten, vragen en antwoorden die je gaan helpen om een trainer te kiezen die het beste bij jou en je paard past. Als een trainer niet aan de door ons geschetste standaarden kan voldoen, dan raden wij je aan om verder te zoeken.
Weet dat onze standaarden hoog zijn en het kan best zijn dat veel paardentrainers niet aan deze standaarden kunnen voldoen, besef wel dat het om het welzijn van je paard gaat.
Mocht je niemand vinden die voldoet aan wat echt belangrijk is, dan raden we je aan om in jezelf te investeren en te zorgen dat je zelf goed genoeg wordt om je eigen problemen op te lossen. Misschien voelt dit nu nog als iets wat nog niet zo gemakkelijk lijkt, maar wij zijn van mening dat je paard alleen het beste verdient.

1. Je kunt alleen trainen wat je kent.

Zoek een paardentrainer die bekend is met de leertheorieën en nog belangrijker hoe je deze leertheorieën het beste kunt toepassen in de praktijk, bij het trainen van paarden. Er zijn veel trainers die zeggen dat ze de leertheorieën begrijpen en toepassen in hun training maar de praktijk is helaas veel weerbarstiger. We raden je daarom aan om te zorgen dat je zelf een minimale basiskennis hebt van operant conditioneren, het is sowieso handig omdat je het ook nodig hebt in de omgang met je eigen paard.
Vraag wat voor soort beloningen de trainer gebruikt, iedereen die zegt dat het weglaten vallen van druk een beloning is kun je meteen van je lijst schrappen. Het is namelijk een vorm van negatieve bekrachtiging en daardoor sowieso niet belonend. Trainers die gebruik maken van straf, moeten zich hier op zijn minst zelf bewust van zijn en nog liever eerlijk toegeven dat ze dit doen.
Mag je niet komen kijken bij een trainer die aan het trainen is, dan is de kans dat hij meer straffen dan belonen gebruikt erg groot. Als je gaat kijken, kijk dan wat de trainer doet om het gewenste gedrag te versterken en om ongewenst gedrag te verminderen. Dit zal een goed beeld geven van welke vorm van operant conditioneren de trainer gebruik maakt en is betrouwbaarder dan wat de trainer zegt te gebruiken.

2. Wat is natuurlijk en normaal paardengedrag.

Zoek iemand die begrijpt wat voor paarden natuurlijk is qua gedrag en qua omgeving. Er zijn heel veel mythes rondom het onderwerp paardenethologie als het gaat om gedrag, welzijn en fysiologie. De bekendste mythe is dat je de baas moet zijn anders wordt je paard dominant. Pas op voor mensen die dit soort dingen zeggen. Het is niet alleen achterhaald, het slaat ook helemaal nergens op als je kijkt naar de leertheorieën. Zelfs de hiërarchie in de kudde werkt anders en onderzoek laat zien dat een paard prima begrijpt dat wij mensen zijn en geen paarden, dus waarom zou jij je dan gedragen als een paard.

3. Begrijp wat een paard als dwingend ervaart.

Sinds er meer en meer stemmen opgaan dat het niet ethisch is om fysieke kracht / dwang te gebruiken om je paard te trainen hebben trainers nieuwere, meer subtielere manieren gevonden om paard te domineren en zaken af te dwingen. Psychologische dwang kan er erg mild uit zien, het kan zelfs zijn dat er niet eens fysiek contact is. Paarden zijn vluchtdieren en willen wegrennen als ze iets niet fijn vinden. Als de manier van trainen er dus voor zorgt dat het paard geen ‘nee’ kan zeggen, kan ‘vluchten’ of zich aan de onprettige situatie kan onttrekken dan is het goed om de volgende vraag te stellen aan de trainer. Waarom blijf je druk gebruiken terwijl het paard duidelijk laat zien dat hij bang is? Als het antwoord iets is als, dat doet het paard zelf dan moet hij maar luisteren. Weet dan dat het paard geen eerlijke keuze kan maken, hij moet namelijk kiezen tussen fysieke of emotionele pijn. Pas op: als iets een mooie of een vriendelijke uitleg nodig heeft terwijl het beeld er anders uit ziet dan weet je genoeg. Paarden kunnen namelijk niet liegen, mensen wel.

4. Integriteit is een van de belangrijkste kenmerken van een goede paardentrainer.

Trainers gebruiken vaak aantrekkelijke worden als harmonie, vertrouwen, relatie wat ervoor kan zorgen dat jij denkt dat hun manier van trainen ook aantrekkelijk is voor je paard. Maar een paard die een trainer volgt, ogenschijnlijk vrijwillig, kan dit geleerd hebben door het toepassen van hoge druk. Het lijkt dan alsof hij het nu vrijwillig doet, maar vaak is het paard bang omdat hij ervaren heeft welke straf er kan volgen als hij niet gehoorzaamt. Je paard wil de mogelijke straf vermijden en doet ogenschijnlijk vrijwillig mee. Een hogeschool paard kan nu misschien werken op de minste druk maar is in het verleden misschien wel getraind met heel veel druk / dwang.
Als een paardentrainer zegt dat hij kleine stappen maakt binnen de comfortzone van je paard, maar voor jou voelt het alsof het paard onder druk wordt gezet, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Vraag waarom dat de training er minder mooi uitziet dan vooraf voorgeschoteld was. Als de trainer vooral het paard de schuld geeft en niet het probleem bij zijn eigen training zoekt, dan is het tijd om verder te zoeken.

5. Als een trainer iets recht gaat praten wat krom is, dan blijft het krom.

Trainers proberen vaak zaken mooier of zachter voor te stellen dan het in werkelijkheid is. En vaak ook nog op een manier die vertaalt naar leertheorieën niet kloppen. Je hoort trainers vaak praten over de zweep als een verlengstuk van hun arm, of ter ondersteuning van hun beenhulp om beter door te komen of hun impact te verhogen. Het klinkt recht maar weet dat het krom is, als je naar de leertheorie kijkt zijn het allemaal vormen van straffen, zelfs als de trainer dit ontkent. Je kunt nog beter een trainer hebben die eerlijk vertelt dat hij gebruik maakt van straf dan een trainer die ontkent dat een tikje met de zweep geen vorm van straf is.

6. Een trainer moet het paard opzetten voor succes.

Door de stappen zo klein als nodig en zo groot als mogelijk te maken. Trainen gaat over paarden stap voor stap iets aanleren en te belonen voor wat goed gaat, zodat ze het meer willen gaan doen. Zorg ervoor dat het paard de nieuwe oefening niet associeert met nare ervaringen, de drang om te vluchten of met angst. Ga pas verder met de volgende stap als het paard er klaar voor is. Als je te grote stappen maakt dan is de kans groot dat je het paard over vraagt. Vraag de trainer, die zegt stapje voor stapje te werken waarom het voor jou voelt alsof hij veel te snel gaat. De trainer die zegt dat als je paard bang is of niet gehoorzaamt dat het dan beter is om even goed door te pakken, begrijpt niet dat hij aan het straffen is. Beloon eerst voor wat je krijgt en dan voor wat je wil.
Zoek dus een trainer die het paard op de eerste plaats zet. Paarden trainen kost tijd en een goede trainer weet dit. Helemaal als het gaat om gedragsproblemen, deze zijn al jaren aanwezig en kosten tijd om te verhelpen. Als jij het gevoel hebt dat een trainer onredelijke beloftes doet, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Het is ook belangrijk dat de trainer rekening houdt met het trainingsproces van de paardeneigenaar en deze ook opzet voor succes door kleine stappen te maken.

7. Pas op voor trainers die je verplichten tot het aanschaffen van de dure spullen of trainingssystemen.

Weet dat je niet veel hoeft aan te schaffen qua uitrusting of harnachement als het gaat om het trainen van paarden waarbij je gebruik maakt van de leertheorieën. Veel mensen geven juist de voorkeur om te werken in vrijheid zodat de kans dat het paard nare ervaringen heeft aan eerder gebruikte uitrusting zo klein als mogelijk is.
Naast dure spullen geldt dit ook voor het verplicht volgen van een eigen of vast systeem. Het is van belang dat de trainer openstaat voor nieuwe ontwikkelingen of manieren van trainen die bijdragen aan het fysieke en mentale welzijn van het paard, de leertheorieën als basis nemen en ethisch en positief trainen als uitgangspunt.

Leer mij het zelf te doen is het motto.

Het is dus belangrijk dat de persoon die jou helpt, of het nu een paardentrainer, instructeur, instructrice, lesgever, ruiter, coach of begeleider is, zorgt dat jij getraind wordt. Dat jij leert te denken en handelen als een trainer. Dat jij weet waar jij met je paard heen wil, dat jij weet hoe je doelen kunt stellen voor je paard en voor jezelf, dat je weet hoe je zelf stappen kunt bedenken die jou dichterbij jouw doel brengen. En dat je weet hoe je deze stappen kunt aanleren aan je paard, op een ethische en positieve manier met je paard en zijn gedrag als uitgangspunt en de leertheorieën als fundering.
Als jouw trainer als zelf blijft doen omdat het te moeilijk zou zijn voor jou, weet dan dat de trainer zelf nog niet goed genoeg is. Pas als je iets moeilijks, gemakkelijk kunt maken ben je competent als trainer. Als trainer moet je doel zijn om jezelf overbodig te maken door te zorgen dat de trainee / klant zelf competent wordt.

We hopen dat deze 7 punten je helpen om de juiste paarden trainers voor jou en je paard te vinden. Wil jij in jezelf investeren en meer leren over de leertheorieën als het gaat om het trainen van je paard, weet dan dat onze online cursus ‘Trainingspsychologie van het Paard” je hierbij kan helpen.