Wat doe je als je paard hapt bij de overstap van handtarget naar terug tijdens het clickeren met je paard.

Print Friendly

Je bent net begonnen met clickeren met je paard en je hebt de basic 1 de handtarget aangeleerd en wilt nu gaan voor basic 2 terug maar je paard bijt of hapt in je hand. Wat moet je dan doen? 1. Stoppen met Clickeren. 2. Doorgaan met Clickeren. 3. Iets anders. Laat je antwoord achter onder deze blog.

Wat je moet doen als je paard bijt, nibbelt of hapt in je hand, mijn antwoord.

Het simpele antwoord wat misschien nog niet zo handig te doen is, is maak de stappen zo klein dat de kans dat het gebeurd heel klein wordt. Laat ik dit cryptische antwoord wat verder uitleggen. Het antwoord zit hem waarschijnlijk in de basis, in de voorbereiding, de start van het clickeren. Als je de basis goed gelegd hebt dan is je paard beleefd genoeg om hier goed mee om te gaan. Weet dat clickeren een superkrachtige manier van trainen is. Je hebt iets wat je paard heel graag wil, zo graag dat hij er alles voor doet en soms vergeet om dat enthousiasme ook veilig te houden. Het is net als kleine kinderen. Ineens zien ze iets wat ze heel graag willen hebben en dan halen ze alles uit de kast omdat te krijgen, waarbij ze even de normale omgangsvormen vergeten.

Voorkomen van problemen bij clickertrainen met je paard is beter dan oplossen.

Stap 1, het aanleren van beleefdheid.
Als je aan je paard duidelijk gaat maken wat de click, de clicker of je clickwoord betekent dan is het belangrijk om bij het aanbieden van de beloning. Je paard iets achteruit te laten lopen doordat jij de beloning dicht op / bij zijn borst presenteert. Hierdoor leert hij om beleefd achteruit te lopen en daar zijn beloning op te halen.
Stap 2, gebruik maken van een begin en een eindsignaal.
Zodra je de click hebt geladen en je gaat echte vragen stellen dan is het handig als je je trainingssessie begint met een beginsignaal en het laat zich raden met wat voor je signaal je de trainingssessie beëindigd, inderdaad een eindsignaal. Hierdoor zorg je dat je paard weet wanneer er iets te verdienen valt.
Stap 3, gebruik één hand om te voeren en één hand om te belonen.
Ik verklap het nu vast, net zoals met heel veel dingen die wij je aanbieden hoef je dit niet altijd te blijven doen. Maar de eerste 3 maanden vraag je met 1 hand en beloon je met de andere hand. Het gaat om je mechanische vaardigheden van vragen en belonen op een snelle, automatische en efficiënte manier. Waardoor je er niet meer over na hoeft te denken en het van zelf gaat. Het andere voordeel is dat je beloning in het begin sneller bij je paard is en dat je vraaghand hand ook niet ruikt naar beloningen. Hierdoor voorkom je dat je paard te veel gefocust is op de beloning en te weinig op de vraag. Het gaat namelijk om het antwoord op jouw vraag, dan komt er een click, ex of yes en daarna is er pas een beloning. Daarvoor is het voer dus (nog) niets waard.
Stap 4, presenteer het voer goed en duidelijk.
Het is belangrijk om het voer goed en duidelijk te presenteren, je paard heeft het al verdiend. Je wilt voorkomen dat hij moet gaan zoeken, of zijn hoofd moet gaan kantelen. Zorg dat je voer open op je hand ligt, dat je hand vlak is en houdt je hand daar. Veel mensen bewegen hun hand in allerlei posities om het voer maar in de mond van het paard te krijgen. Terwijl het paard “denkt” kom op met dat voer, ik heb het al verdiend. Geloof mij je paard kan dat prima van je hand afhalen, het lukt hem namelijk ook om 1 grassprietje met zijn mond te pakken. Het aanbieden van de beloning is jouw verantwoordelijkheid het beleefd aannemen is zijn verantwoordelijkheid. Mocht het op de grond vallen is dat zijn “probleem”.
Stap 5, begin achter een draadje, omheining of bescherming als je begint met clickeren.
Omdat je met zo’n krachtig middel als een beloning werkt is het handig om te beginnen met een “bescherming” tussen jullie in. Hierdoor voorkom je dat je paard te dichtbij komt en maak je duidelijk dat er altijd een afstand tussen jullie is en dat hij de beloning niet hoeft te komen halen maar dat jij deze brengt. Het is wel handig dat je paard niet “bang” is voor deze omheining. Doe je het bijvoorbeeld achter schrik draad, dan zal je paard niet ver genoeg naar voren komen om dicht genoeg bij je te zijn om handig achteruit aan je paard te vragen. Dan is het misschien handiger om achter een ijzer hek, houten plakken of een stuk touw te gaan staan. Op deze manier heb je iets meer bewegingsvrijheid om jouw vragen te stellen.
Stap 6, als je terug, back of achteruit vraagt, doe dat op een duidelijk manier.
Als je aan je paard achteruit vraagt dan wijzen wij met onze wijsvinger naar zijn borst, niet te verwarren met in zijn borst prikken of met je hand / vuist tegen zijn borst aandrukken en meer druk geven als hij het (nog) niet doet, dat is een andere manier van trainen en heeft volgens ons weinig met clickeren te maken.
Als je de vraagt dichtbij zijn borst stelt dan kan hij niet happen in je hand. Als jij de vraag in de buurt van zijn mond stelt en misschien ook nog met je beloonhand dan gaat hij daar zoeken naar het antwoord op je vraag.
Weet dat je met iets nieuws bezig bent, waarbij je paard ook nog niet precies begrijpt wat hij moet doen. Hij gaat dus gewoon zoeken, zoeken naar wat het antwoord kan zijn. Als jij zorgt dat je alleen klinkt en beloond voor het juiste en bovenstaande zaken goed in acht neemt dan zal je paard snel het juiste doen. Hebben jullie en houden jullie veel plezier in het clickeren en zal de toekomst alleen maar mooier worden.

Stap 7, wat kun je doen als de bovenstaande 6 tips niet werken om je paard te laten stoppen met happen.

De meest drastische oplossing is je paard verkopen of stoppen met clickeren. Een minder drastische oplossing is het bellen van de clicklijn, gebruik maken van online videocoaching of het volgen van een clickerles. Maar alleen als onderstaande zaken ook niet blijken te werken.
Je kunt in het begin nog even het voer op de grond gooien, zodat je verwarring voorkomt. Iets wat wij nog wel eens gebruiken bij het trainen van jonge hengsten die niet nog al oraal zijn aangelegd en van nature een happerig gedrag vertonen, is het volgende. Wij hebben, natuurlijk in het oranje ;-0, een soort van opvouwbare broodplak / snijplak waar we de beloning dan opleggen. Na een tijdje dan gaat een jonge hengst het spel begrijpen en zie je dat hij rustiger wordt, snapt dat de beloning voor hem is en er niet voor hoeft te vechten.

Wat ga jij doen als je paard (nog) hapt bij de overgang van de basic 1 handtarget, naar de basic 2 terug bij het clickertrainen van je paard? Herinner je deze vraag nog van het begin van deze blog?

1. Stoppen met Clickeren? Natuurlijk niet, wij kennen geen manier van trainen die beter voelt, sneller werkt en waarbij je echt met je paard samenwerkt.
2. Doorgaan met Clickeren? Ja en Nee, we gaan wel door met clickeren maar niet op dezelfde manier anders dan gaat er niets veranderen, als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg.
3. Iets anders? Ik hoop dat je net zoals ik hierboven heb beschreven op zoek gaat naar een oplossing die voor jouw paard en jou wel werkt. Dat is het mooie en het lastige van clickeren met je paard. Je hebt zoveel vrijheid en zo weinig regels en dat maakt het soms voor onze soort (mensen, dat zijn dieren die (teveel 😉 nadenken) zo lastig.
Ik ben benieuwd naar jouw antwoord, laat het hieronder achter.