Ben jij nog geen lid van onze clicker community, schrijf je dan in en ontvang het waardevolle e-book “Starten met Clickeren”, helemaal gratis.

Je ontvangt tips, aanbiedingen en informatie. Klik hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

Informatie over de lezing 'Emoties bij Paarden'

Waarschijnlijk dat alle paardenmensen en mensen met paarden het al wel wisten, paarden hebben emoties. Het mooie is dat de wetenschap het nu ook weet. Een bekende wetenschapper Jaak Panksepp heeft met zijn team meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar emoties bij (zoog)dieren. Jij wist al dat je paard emoties had, maar wetenschap wordt pas interessant als je met jouw wetenschap iets doet. Daarom verzorg ik, Conrad van Pruijssen van clickercoach.nl, een lezing over ‘Emoties bij Paarden’. Je gaat leren welke emotionele systemen je paard heeft en waarom het belangrijk is om hier rekening mee te houden bij de omgang met en de training van je paard. Je gaat ontdekken hoe groot de invloed is van deze emoties op de resultaten die jij bereikt of het nu gaat om grondwerk of rijwerk en nog veel meer bij gedragsproblemen en trailermak maken. Loop je vast, wil je betere of snellere resultaten op de hiervoor genoemde gebieden, kom dan naar de lezing zodat je weet wat je kunt doen om beter en fijner met je paard samen te werken.

Op deze pagina vind je alvast wat achtergrondinformatie.

Na de lezing kun je op deze pagina ook de uitgebreide informatie vinden in de vorm van een opgenomen lezing 'Emoties bij Paarden'

Wie is Conrad van Pruijsen?
Conrad van Pruijssen traint al meer dan 20 jaar paarden, samen met Wendy Misran heeft hij het bedrijf clickercoach.nl waarbij zij mensen helpen om hun paard op de vriendelijkste, snelste en beste manier te trainen. Of het nu gaat om grondwerk, longeerwerk of rijwerk, of het nu aan huis of online is, voor iedereen zijn er mogelijkheden.

Achtergrond informatie lezing 'Emoties bij Paarden'.

Clickertraining is een positieve en belonende manier van trainen, met een wetenschappelijke onderbouwing. Clickertraining is qua techniek super simpel: je stelt een vraag, er volgt gedrag en o.b.v. dat gedrag volgt er een consequentie. Om het voor het paard duidelijk te maken gebruik je een clicker, waarmee je precies kunt aangeven welk gedrag goed was en na de click krijgt je paard een beloning. De grootste succesfactor is de click in je hoofd. Omdat het gaat over belonen, het opzetten van je paard voor succes is het belangrijk dat jij op een nieuwe manier gaat denken. Hoe kun jij je vraag zo stellen dat je paard het juiste antwoord snel kan geven, zodat jij kunt belonen en de volgende vraag stellen. We gebruiken clickeren voor grondwerk, longeerwerk en rijwerk, het halsteren valt onder de module omgangswerk.

Welke emoties heeft een paard?

Het onderzoek van Jaak Panksepp en zijn team, wat ze de afgelopen 40 jaar hebben uitgevoerd laat zien dat er een 7 tal emotioneel systemen zijn te weten:

- Seeking (Nieuwsgierigheid)
- Care (Zorgen)
- Play (Spelen)
- Lust (Lust)
- Fear (Angst)
- Panic (Paniek)
- Rage (Woede)

Waarom is het belangrijk?

Wij willen op een manier trainen waarbij we maximaal rekening houden met ons paard. Een paard is ook een dier, en heeft dus ook emoties. Als je met mensen werkt, aan mensen lesgeeft of trainingen verzorgd voor mensen zonder rekening te houden met hun emoties dan zouden ze dat heel erg onbeleefd vinden.
Sterker nog, waarschijnlijk gaan ze gewoon weg, iets wat kan omdat ze een keuze hebben. Bij paarden licht het anders, zij zijn afhankelijk van ons, zij hebben niet de keuze om een ander baasje te zoeken. Wij als paardeneigenaren hebben dus een grote verantwoordelijkheid te dragen voor onze paarden. Zorgen dat we op een ethische en empathische manier met onze paarden omgaan. Waarbij we dus rekening houden met hun gevoelens en emoties, waarbij we proberen op een gelijkwaardige manier samen te werken.
En dat is nu precies wat wij doen met onze manier van trainen en waar deze lezing over gaat. Tijdens de lezing licht ik de 7 emotionele systemen toe, ik vertel wat voor invloed ze hebben op de  onderlinge relaties tussen paarden en mensen. En hoe je hiermee rekening kunt houden tijdens het trainen van je paard. Zodat je op een manier werkt dat je band sterker wordt, de relatie mooier en de resultaten beter.

Wil jij de opname van de hele lezing zien?

Super leuk dat jij na het zien van de lezing / masterclass 'Emoties bij Paarden' de moeite hebt genomen om nog even naar deze pagina te gaan. Via deze pagina kun jij toegang krijgen tot een eerdere opnamen van masterclass 'Emoties bij Paarden en kun jij alles nog een keer rustig terug kijken en luisteren. Ik hoop dat het onderzoek van Jaak Panksepp en mijn vertaling naar de paarden je aanmoedigt om naar de huidige manier van trainen te kijken. En te zien of jouw manier van trainen al voldoende rekening houdt met de emoties van je paard. Op een manier dat jouw manier van trainen jullie relatie versterkt.
Mocht je er achterkomen dat hier nog ruimte voor verbetering is, weet dan dat ons online 'Grondwerk 2.0' programma de ideale start is om te ontdekken of onze manier van werken, omgaan en trainen de relatie met jouw paard versterkt.

Mooi om te zien dat jij de lezing nog een keer op je gemak wilt terugkijken. Laat hieronder je gegevens achter en ontvang de link naar de opname.

Je ontvangt tips, aanbiedingen en informatie. Klik hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

Oh ja, weet dat ik dan ook meteen de vrijheid neem om je in te schrijven voor onze mailing lijst zodat je interessante, belangrijke en waardevolle informatie en tips ontvangt over het trainen van paarden.