Hoe zeg je op een positieve manier nee bij het clickeren.

Print Friendly

Het clickertrainen van je paard is te vergelijken met samen werken met mensen. Soms krijg je wat je vraagt en soms (nog) niet. Hoe kun je als je nog niet het antwoord krijgt wat je zoekt er toch voor zorgen dat je paard blijft zoeken naar het juiste antwoord. Ik laat je twee mogelijkheden zien en jij mag kiezen wat het beste werkt.

Optie 1: Nee
Je bent je paard aan het trainen en vraagt B, maar je krijgt antwoord A. Dit is natuurlijk niet wat je vraagt. Wat doen dan heel veel mensen ze gaan Nee tegen hun paard zeggen. De eerste keer misschien nog neutraal, de tweede keer dan komt er al wat meer (negatieve) lading in en bij de derde keer dan zou ik ook stoppen met zoeken, herkenbaar?

Optie 2: No Reward Marker (NRM)
Je bent je paard aan het trainen en vraagt B, maar je krijgt antwoord A. Je zoekt een andere antwoord, jij weet dit maar je paard nog niet. Je wilt dat je paard blijft doorzoeken totdat hij wel het antwoord heeft gevonden. Je geeft de No Reward Marker, een “afgesproken” signaal wat betekent zoek verder, je bent er bijna en dan komt als nog de beloning.

Werkt de “No Reward Marker” beter dan de Nee?
Ik ken weinig mensen die “Nee” kunnen zeggen zonder negatieve lading of energie. Ja, misschien als je er heel bewust van bent dat je het gaat doen. Maar als het in de hitte van de strijd is terwijl je aan het trainen bent en jij je ergert aan het feit dat je niet krijgt wat je wilt dan is er echt een negatieve lading. Wat denk je gaat je paard meer of minder zoeken naar een oplossing?
De “No Reward Marker” (NRM) bevat nog geen informatie, het is een neutraal signaal. Je spreekt “samen” af wat je gaat gebruiken. Wij gebruiken bijvoorbeeld “Buh Buh” gecombineerd met een duim die ik heen en weer beweeg. Ik heb in mijn hoofd dat ik wil dat mijn paard gaat zoeken naar het juiste antwoord, ik wil hem dus inspireren en motiveren om door te gaan. Hierdoor krijgt het NRM signaal vanzelf een positieve lading voor mijn paard en ik, als mens, voel positieve energie als ik het signaal geef omdat ik weet dat het mij sneller bij mijn einddoel brengt.
Het voordeel voor mijn paard is dat hij door blijft zoeken, hij weet namelijk dat hij nog niet het juiste antwoord geeft maar dat hij wel warm is. Geeft hij het juiste antwoord dan komt als nog de beloning. De kans is vrij groot dat hij de vraag daarna veel sneller het juiste antwoord geeft omdat ik hem heb beloond voor het zoeken, het creatief blijven, het doorzetten en dat is precies wat ik wil. Door het toepassen van het NRM signaal ga je dus sneller vooruit omdat je samenwerkt.

Nee en de No Reward Marker (NRM) in menselijke relatie.
Laat ik dit principe is vertalen naar een situatie met mensen, privé of werk gerelateerd. Stel je voor jij wilt iets van iemand anders en je wilt het op een bepaalde manier. De ander komt terug bij jou en het is voor 60% wat je bedoelde. Je hebt dan twee mogelijkheden je zegt “Nee” of je zegt “Warm”, in beide gevallen weet de ander dat het nog niet is wat je zoekt. Wat interessant is, is hoe de ander zich voelt bij beide interventies.
Als je een paar keer nee krijgt te horen dan gaan de meeste mensen snel stoppen met verder zoeken, ze voelen zich als persoon afgewezen. Ze hebben hun best gedaan en jij vindt het niet goed genoeg. Hun motivatie en creativiteit daalt of stopt en de kans dat ze dichterbij jouw antwoord komen is vrij klein. Met nog een negatieve bijwerking de volgende keer dat jij ze iets vraagt gaan ze met minder enthousiasme beginnen.
Als je aangeeft ja, je bent op de goede weg, je bent warm dan voelt dat voor de ontvanger beter. Je waardeert de inzet die tot nu toe gedaan is en het kan nog beter worden als de ander de puntjes op de ii zet.
Lees jij dit en denk: kom op zeg werkt dit nu echt zo, dan heb ik een mooie test voor je.
Ken je nog het spelletje warm en koud van de kleuterschool, waarbij jij iets verstopt en de ander het moet zoeken, dit kun je ook met volwassenen spelen. Verstop iets wat waarde heeft voor de ander bijv geld of snoep. Vraag nu de ander om het te gaan zoeken en zeg alleen het woord Nee, zolang het niet goed is. Als de ander al niet uit zichzelf stopt, vraag dan aan het einde hoe het voelde om de “Nee’s” continue te horen.
Doe nu hetzelfde maar ga dan geen nee zeggen maar de woorden warm en koud, dit is vergelijkbaar met de “No Reward Marker’’ bij paarden. De kans is heel groot dat de ander nu wel gemotiveerd is en blijft zoeken tot het gevonden is. Vraag ook deze keer hoe het voelde en helemaal in vergelijking met de “Nee’s”.

Hoe leer je de No Reward Marker (NRM) aan?
Ik doe eigenlijk vrij weinig om te NRM aan te leren. Zodra het paard een weg in slaat die op dat moment een andere is dan de weg die ik zoek, dan zeg ik “Buh Buh” en steek ik mijn duim op en wiebel hiermee. Zodra hij verder gaat met zoeken in een richting die hem wel dichterbij het eindresultaat brengt dan stop ik hiermee en kijk ik het even aan. Of ik click en beloon om de juiste denkrichting te belonen, zodat hij meer in die richting gaat zoeken. De visuele cue “de duim” is meer voor ons als mens zijnde, dat je een positieve focus houdt op wat je wel wil. Technisch gezien is de NRM een vorm van P+ en kan deze leiden tot extinctie, mijn ervaring is dat als je deze af en toe en correct gebruikt dat het je paard helpt. Ik ben van mening dat deze vorm van NRM in ieder geval veel beter werkt dan de “NEE”. Tip: Ga zodra de juiste weg weer gevonden is, over tot werken met R+.
Zoals met alle geavanceerde tools ben zuinig in het gebruik ervan. Denk je ze vaak nodig te hebben kijk dan nog eens goed naar je trainingsplan, je trainingslogboek en je training. Waarschijnlijk is er iets anders aan de hand, je kunt dan denken aan: te grote stappen, te onduidelijke vraag een beloning die niet motiverend genoeg is.

Wat heeft jouw voorkeur, Nee of No Reward Marker (NRM)?
Het gebruik van de NRM zorg ervoor dat de ander blijft zoeken. Ik denk dat het wel duidelijk is waar mijn voorkeur ligt. Nu je dit zo gelezen hebt en misschien ook wel ervaren hebt waar gaat jouw voorkeur dan naar uit. Laat jouw antwoord onder deze blog achter.