Afbeelding - Paarden die elkaar groomen als teken van een vergroot welzijn door clickertraining CC ClickerCoach - Conrad

Clickeren is goed voor het welzijn van je paard.

Print Friendly

Clickeren is goed voor het welzijn van je paard …

En om een andere reden dan jij misschien in eerste instantie denkt.

Wij als gecertificiceerde clickertrainers van clickercoach.nl vinden het welzijn van het paard erg belangrijk zowel op mentaal als fysiek vlak. Eén van de reden dat wij jaren geleden voor clickertraining hebben gekozen was het feit dat we een manier van trainen wilde die ethisch verantwoord is, goed voelde en op mentaal vlak voor het welzijn van het paard beter was.

Waarom denken wij dat het welzijn van paarden door clickertraining wordt vergroot.

Tegenwoordig zien we meer en meer dat clickeren ook op fysiek vlak beter is voor het welzijn van het paard. We zien vaker dat er met paarden iets aan de hand is, dat ze niet lekker in hun vel zitten en als belangrijkste niet lekker lopen. Het is niet zodat paarden voordat mensen clickerde wel lekker liepen. Het is meer dat mensen het nu opmerken, zien en zich afvragen wat is er met mijn paard aan de hand. Om daarna te gaan uitzoeken wat er aan de hand is en als ze de oorzaak hebben achterhaald het paard te helpen.

Drie redenen die het welzijn van je paard vergroten als je clickert met je paard.

Wat maakt nu dat het welzijn van het paard beter wordt als je clickert met je paard. Wij zien 3 redenen die hiervoor zorgen en willen deze graag met je delen. We zijn benieuwd of jij deze herkent en of jij nog aanvullingen hebt, die je onderaan de blog kunt achterlaten.

De drie redenen die het welzijn van je paard vergroten als je clickert met je paard.
1. Als clickertrainer ben je bewuster met je paard bezig.
2. Doordat je paard keuzevrijheid heeft is hij eerlijker en laat hij meer van zichzelf zien.
3. Als clickeraar zoek je eerst naar oorzaken en dan naar oplossingen, en hierdoor voorkom je symptoom bestrijding.

Reden 1: Als clickertrainer ben je bewuster met je paard bezig.

Het clickeren zorgt ervoor dat je meer nadenkt over wat je van je paard wil (Punt Z), waar je nu staat met je paard (Punt A) en hoe je daar kunt komt (Punt B tot en met Y). Clickertrainers kijken naar zichzelf als het anders gaat dan gepland. Ze kijken goed naar hun trainingsdoel, waar ze nu staan om dan te achterhalen wat zij anders of beter kunnen doen om hun paard te helpen. Ze begrijpen beter dan andere trainers dat ze een paard hebben wat wil meewerken, wat graag zoekt naar de oplossing. Je paard heeft dus geen enkele reden om geen of een verkeerd antwoord op je vraag te geven anders dan het feit dat hij de vraag (mentaal) niet begrijpt of (fysiek) niet kan beantwoorden. Als het dus anders gaat dan gepland in de training heeft dat dus niets met het paard te maken maar met ons als clickertraining. Klopt datgene wat we in ons trainingsplan hebben staan. Is er een oorzaak te herleiden uit het trainingslogboek wat we bijhouden waarom het anders gaat dan verwacht en gepland.

Reden 2: Doordat je paard keuzevrijheid heeft is hij eerlijker en laat hij meer van zichzelf zien.

We horen vaak, van beginnende clickeraars, sinds ik begonnen ben met clickeren luistert mijn paard slechter. Misschien verwarren deze mensen, deze beginnende clickeraars luisteren met het woord gehoorzamen. Wij zijn van mening dat je paard nog steeds luistert en alleen misschien minder gehoorzaamt. Om de simpele reden dat hij / zij nu de keuze heeft om te antwoorden. Gehoorzamen heeft vaak te maken met dat je als paard geen keuze hebt, nee dat is niet waar. Je hebt wel een keuze bij gehoorzamen, of je doet wat ik zeg of je krijgt straf. Ongeacht of het mentale fysieke straf is, ongeacht of je een tik geeft of het slaan vindt. Je paard ervaart het als aversief, hij wil het vermijden en gehoorzaamt om dit te bereiken. En ja je hoeft steeds minder (hard) te straffen, niet omdat hij het begrijpt maar omdat hij heeft geleerd wat de gevolgen zijn als hij niet gehoorzaamt.
Bij clickeren vragen we aan het paard of hij wil luisteren, of hij met ons wil samenwerken. Hij heeft namelijk de keuze om ja of nee te zeggen. Net zoals in een goede relatie zeg je graag ja als het leuk, gezellig is en als er rekening gehouden wordt met jouw behoeftes. Zo is het met clickeren ook voor je paard. Als je paard dus niet luistert dan weet je bijna altijd dat er iets aan de hand is. Vaak ligt het aan de vraag die we stellen maar meer en meer zien we ook dat fysieke problemen bij je paard eerder naar bovenkomen.
Je paard durft namelijk te laten zien wat er met hem aan de hand is, waar je paard vroeger doorging terwijl het misschien vervelend voelde, hij vermoeid was of het echt pijn deed geeft hij nu eerder aan dat het fysiek niet (meer) gaat. Deze verdiensten komen helemaal voor jouw rekening van jou als clickeraar. Je paard weet namelijk dat hij geen straf krijgt maar een paardeneigenaar die gaat kijken wat er aan de hand is, een ruiter die gaat onderzoeken wat de oorzaak is van het feit dat zijn paard geen antwoord op de gestelde vraag geeft.

Reden 3: Als clickeraar zoek je eerst naar oorzaken en dan naar oplossingen, en hierdoor voorkom je symptoom bestrijding.

Vroeger zou je zijn door gegaan, zou je de schuld van de ‘weigering’ hebben neergelegd bij het paard, zou je de druk hebben opgevoerd. Je zocht de oplossing buiten jezelf, je paard moest niet zo zeuren. Waarom? Iedereen in je omgeving deed dit, zo had jij het geleerd en je instructrice zei ‘geef hem maar een tik hij moet luisteren’ (ze bedoelde gehoorzamen).
Wist jij veel, je dacht, die andere mensen zullen het wel beter weten, of ik ben geen paardenmens maar een mens met een paard, of zij hebben ervoor geleerd. Misschien heb je altijd of anders in het begin nog wel een gedacht dat het niet goed voelde voor jou en heb je geleerd om je gevoel te negeren. Het clickeren heeft je weer dichterbij jezelf gebracht. Als het anders gaat dan gepland kijk je naar je paard, naar je plan, naar je logboek. Zijn er aanwijzingen dat je paard een goede reden heeft om niet of niet goed meer te antwoorden op je vraag. Zeker gezien het feit dat hij nu graag voor en met je samenwerkt.
Misschien dat je de oorzaak nog niet meteen ziet maar je gaat veel minder voor een snelle oplossing. Het zal wel dit of dat zijn, je voert de druk op of gaat meer straffen.
Bij clickeren gaat het over belonen, je kunt niet meer gaan belonen als je paard iets niet doet. Belonen in tegenstelling tot straffen doe je achteraf als het goed, omdat je tegen je paard wil zeggen dat je er meer van wil zien.
Doordat je iets langer zoekt, je paard en jezelf iets meer de tijd geeft vindt je als snel de echte oorzaak. Waardoor je beter een oplossing kunt kiezen en de kans groot is dat deze oplossing een duurzaam resultaat heeft wat niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn voordelen heeft. Je oplossing is dus geen vorm van symptoombestrijding maar het resultaat van kijken naar je paard, onderzoeken en samenwerken.

Had jij dezelfde drie redenen in gedachte toen je las dat ‘clickeren met je paard goed is voor zijn welzijn’? Laat onder deze blog jouw redenen achter waarom dat jij denkt dat clickertrainen met je paard het welzijn van het paard verhoogt.