Hoe weet je of je vooruitgang boekt met je clickertraining

Print Friendly

De beste manier om te weten of je vooruitgang boekt met je training, om te weten of je naast samen en gezellig ook effectief bezig bent is meten, meten is weten. Voor de clickeraars die nu al denken argh, dat klinkt als werk, als administreren lees toch even verder. Ik ga je helpen om het meten waardevol te maken.

Waarom wil je weten hoe het gaat met het trainen?
De belangrijkste reden is, dat je wil weten of het voor je paard nog wel interessant is, het samenwerken, het trainen. Je hebt namelijk een relatie met je paard, misschien dat je nog wel meer exclusieve 1-op-1 tijd met je paard doorbrengt dan met je partner, laat je partner deze blog dan maar niet lezen.
De tweede reden is dat je snel door hebt of je paard gaat afhaken, waardoor jij misschien gaat denken dat clickertraining niets voor jou of je paard is, terwijl er eigenlijk heel iets anders aan de hand is.
De derde reden is dat je wil weten of je training, jouw vragen nog wel uitdagend genoeg zijn. Of het tempo van jouw training wel goed is, of je nog op koers ligt voor de doelen die je hebt gesteld.

Veel mensen zijn te lief voor hun paard, wat is hiervan het gevaar.
De derde reden van waarom het waardevol is om te meten hoe het gaat met je training is een hele belangrijke. Veel paarden zijn net mensen, misschien dat daar het spiegelend paard vandaan komt. Ze doen niet wat nodig is maar ze doen wat er gevraagd wordt. Vraag jij geen extra oefeningen, het afwerken van bestaande oefeningen, het koppelen van oefeningen, het verhogen van criteria als duur, snelheid en kwaliteit, weet dan dat je paard ook niet meer gaat doen.
Hierdoor blijf jij je paard belonen voor wat hij al kan. Je denkt misschien nou en is dat zo erg. In het begin nog niet, maar naar een tijdje gaat je paard denken, hallo dit kan ik al heel lang. Misschien gaat hij zich wel beledigd voelen omdat je hem blijft belonen voor iets wat hij al kan. Het is net zo iets als een puber een sticker geven voor het feit dat hij zijn schoenen kan strikken. Geloof je paard gaat afhaken, niet omdat hij clickermoe is, maar omdat jij hem niet voldoende uitdaagt.

Maak het meten voor jezelf makkelijk.
Ik kan wel zeggen dat het belangrijk is, maar dat is helemaal niet relevant. Als jij ervaart hoeveel het meten je brengt, dat jij je bewust wordt van de training en / of de redenen waarom je paard zijn interesse in jouw, de beloning en clickertraining verliest dan ben je veel meer bereidt om er tijd en moeite in te steken.
Alleen al het bewust worden van hoe de training gaat, de interesse van je paard is door eenvoudig te meten gaat je training, de samenwerking en het plezier al verbeteren. De oneliner die hierbij hoort is: Bewustwording is 75% van de oplossing, wat je namelijk niet weet kun je ook niet oplossen.
Begin op een eenvoudige manier, maak een word documentje (of nog slimmer download die van mij) en maak een aantal vakjes voor basale gegevens: datum, duur training, wat heb je getraind, hoeveel sessies, soort beloning, hoeveel vragen heb je gesteld en hoe vaak heb je kunnen belonen.

Hoe begin je met meten.
Je hebt een eigen “template” gemaakt of je bent lui (=lees efficiënt en je hebt die van mij gedownload), print er 7 uit, voor elke dag van de week één. Koop een klembord waar je ze op kunt vastmaken. Maak een gaatje in je klembord en hang je klembord met een strotouwtje vast op een droge plaats, waar je paard niet bij kan en toch in het zicht. De volgende stap is ritme creëren, het maken van een nieuw ritueel. Elke keer als je naar huis of naar binnen gaat (you lucky bastard die zijn paard aan huis heeft staan) doe je als laatste handeling: je klembord pakken en je 7 vragen invullen. Weet dat het geen exacte wetenschap is, zeker niet in het begin, een schatting is dus voldoende.
De laatste stap is dat je één keer per week, onder het genot van een lekker bakje koffie, thee of in mijn geval kopje chocolademelk eens naar de ingevulde blaadjes kijkt. Kijk eens hoe het “objectief” gezien gaat. Vergelijk eens of wat jij dacht, of misschien door je roze bril zag overeenkomt met wat je “gedachteloos” elke keer hebt ingevuld. Oja, en print dan weer 7 velletjes uit, zodat je de week daarop weer verder kan. De ingevulde vellen doe je in een ordner thuis, dat is voor later.

Meten is Weten, je hebt alleen niets aan weten als je er niets meedoet.
Je kunt nu 2 dingen doen:
1. Niets
Je doet er helemaal niets mee, als je gewoon doorgaat met het “taking notes” zelfs dan zal je merken dat je een opgaande lijn in je trainingsresultaten komt, waarom? Weet je nog dat ik het over bewustwording had en dat dit 75% van de oplossing is. Dat is het mooie van je hersenen op een onbewust niveau zijn ze je al aan het sturen om je training effectiever te maken. Misschien wel door meer te vragen, minder te belonen, het verhogen criteria etc.
2. Iets
Je gaat kijken welke trend je in aantekeningen tegenkomt. Op basis daarvan ga je nadenken wat je anders of beter kunt doen. Waarna je daar in de praktijk invulling aan gaat geven. Bij je volgende bakkie en het lezen van je “rapport” ga je dan bekijken of je aanpassing in de training heeft gewerkt. Je zal zien, misschien al na één week en anders naar een paar weken daar er voortuitgang en verbetering in zit. Dat het enthousiasme van je paard weer terugkomt, dat jullie weer samen aan het werken zijn, dat oefeningen beter en beter gaan. Het kan alleen nog beter, de kans is namelijk groot dat je naar een paar weken niet meer weet wat je nu gedaan, waardoor het beter ging. Dat is natuurlijk zonde van al je denkkracht. Je hebt namelijk iets aangepast wat werkte, het is dan handig als je dit vaker gaat gebruiken. Misschien dat je dan wel klaar bent voor de volgende stap.
3. Je gaat het combineren met trainingsplannen
Als je mijn template hebt gedownload, en hebt uitgeprint dan zie je op de achterkant, als je natuurlijk dubbelzijdig print ;-), een uitgebreide versie van een trainingslogboek staan. Hier staan wat meer vakjes op die je gaan helpen om nog meer vooruitgang te boeken of het gebied van samenwerken, enthousiasme en vooruitgang. Waarschijnlijk schrik je er nu al minder voor terug, helemaal gezien het feit dat je hebt ontdekt dat de eenvoudige manier van “taking notes” al veel heeft gebracht, hoe goed moet dit dan wel gaan werken. Zolang je het als een middel blijft gebruiken en het geen doel op zich wordt heel erg veel.
Het heeft veel overeenkomsten met het trainingsplan wat wij gebruiken. Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Je gaat nu namelijk meten wat je hebt getraind. Het mag nog steeds over je hele training gaan, maar het kan ook over een specifiek deel gaan waar je een trainingsplan voor hebt gemaakt en waar je aan wil werken.

Behouden wat goed gaat, verbeteren wat beter kan.
Doordat er nu een koppeling is tussen je trainingsplan en je trainingslogboek kun je veel concreter vastleggen wat je hebt gedaan waardoor het beter ging. Je kunt het handig terug lezen en zien wat jou geheimen zijn waardoor het beter ging. Doordat je nu weet waardoor het beter gaat, kun je deze zaken vaker in gaan zetten. Waardoor er nog meer een stijgende lijn naar bovenkomt, de samenwerking beter wordt, de relatie hechter, de resultaten beter en mooier. Op deze manier blijft clickertraining voor jou en je paard, de beste manier van omgaan en trainen.

Nu is het aan jou.
Ik ben benieuwd naar jouw eerste stappen op weg naar het meten en verbeteren. Laat hieronder je reactie achter, of nog mooier plaats een (link naar je) foto van je eerste ingevulde trainingslogboek.