Ben jij nog geen lid van onze clicker community, schrijf je dan in en ontvang het waardevolle e-book “Starten met Clickeren”, helemaal gratis.

Je ontvangt tips, aanbiedingen en informatie. Klik hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

Dit is een voorbeeldpagina die hoort bij onze 1 uurs clickeroplossingen omgangswerk of verzorgingswerk. Je kunt dan denken aan zaken als stilstaan bij poetsen, stilstaan bij opstappen, het handig aan doen van een halster of hoofdstel, insprayen met vliegenspray, ontwormen van je paard en nog vele anderen.

Als je op deze pagina terecht gekomen bent maar nog geen online clicker programma hebt gekocht ga dan eerst naar Horse Academy Online en schaf de training aan die het beste bij je past.

Op deze pagina vindt je het artikel wat wij hebben geschreven voor Equiday 2017 magazine. Waarin wij beschrijven hoe je je paard het beste kunt trainen bij het omdoen van een halster of hoofdstel door gebruik te maken van clicker training bij paarden.

We hebben een korte fotoreeks neer gezet om het ook in beeld te laten zien en je vindt hieronder ook een praktijkvideo van een paard wat zich niet liet vangen in de wei. Hier kon de eigenaar dus niet eens een halster bij omdoen. In de video zie je dat wij binnen 7 minuten twee problemen oplossen: 1 het vangen van het paard in de wei, 2 het halsteren van een paard.
En als laatst vindt je hier onder een globaal trainingsplan met de stappen die wij zouden volgen als we weer met een paard tegenkomen zoals in de video.

Artikel halster en hoofdstel omdoen met clickertraining.

Clickertraining is een positieve en belonende manier van trainen, met een wetenschappelijke onderbouwing. Clickertraining is qua techniek super simpel: je stelt een vraag, er volgt gedrag en o.b.v. dat gedrag volgt er een consequentie. Om het voor het paard duidelijk te maken gebruik je een clicker, waarmee je precies kunt aangeven welk gedrag goed was en na de click krijgt je paard een beloning. De grootste succesfactor is de click in je hoofd. Omdat het gaat over belonen, het opzetten van je paard voor succes is het belangrijk dat jij op een nieuwe manier gaat denken. Hoe kun jij je vraag zo stellen dat je paard het juiste antwoord snel kan geven, zodat jij kunt belonen en de volgende vraag stellen. We gebruiken clickeren voor grondwerk, longeerwerk en rijwerk, het halsteren valt onder de module omgangswerk.

 Je hebt problemen met het omdoen van een hoofdstel en / of bit, waarom beginnen wij dan met een halster? Einstein heeft ooit gezegd: ‘Je kunt het probleem niet oplossen met dat wat het veroorzaakt heeft.’. Vandaar dat wij beginnen met een halster zodra dat daar een goede associatie aan vast zit, is de stap naar het hoofdstel (met bit) bijna altijd probleemloos.

Stap 1

Maak het halster iets groter dan zijn hoofd is, zodat je het gemakkelijk op en af kunt doen. De strategie is om je paard te laten kennismaken met het halster, het af en op doe, tot het punt dat hij zelf het halster aan wil, dat hij naar je toekomt en zijn hoofd aanbiedt zodat je het halster en later het hoofdstel gemakkelijk aan kunt doen. Als je dan slim bent dan leer je dit op zo’n hoogte aan dat jij niet op je tenen hoeft te gaan staan.

Foto - Artikel Equiday Halster om doen bij je paard clickerstijl 1 - ClickerCoach
Foto - Artikel Equiday Hoofdstel om doen bij je paard clickerstijl 1 - ClickerCoach

Stap 2

Is je paard nog niet bekend met de click, dan kun je de click eenvoudig laden. Geef eerst de beloning en daarna een click, daarna geef je de beloning en de click tegelijkertijd en als laatste click je eerst en geef je daarna de beloning. Bij deze laatste fase kijk je of er een lampje begint te branden als je paard de click hoort, dan weet je dat hij de click begrijpt.

Je gaat je paard nu de handtarget aanleren, 1 van 7 basis grondwerk oefeningen, waarbij je paard met zijn neus je hand aanraakt. Elke keer als je paard antwoord op je vraag geeft, of een antwoord wat steeds dichterbij het gevraagde komt, click je en geef je je paard de beloning. We hanteren hier het principe ‘click eerst voor wat je krijgt en dan voor wat je wilt’ voor.

Stap 3

Nu je paard weet hoe hij de handtarget vraag correct kan beantwoorden, neem je in je linkerhand het halster en vraag je met jouw rechterhand de handtarget. Je steekt nu de handtarget door het halster zodat als je paard jouw hand aanraakt het halster zijn hoofd aanraakt. Reik nu de beloning aan door het halster heen zodat het halster nu ook weer contact maakt met zijn hoofd.

Stap 4

Tijdens het vragen van de handtarget ga je het halster meer en meer om doen. Waarbij je het over zijn ene oor laat hangen en even later over beide oren laat hangen. Het geheim is dat je het halster elke keer weer helemaal af doet voordat je opnieuw de handtarget vraag stelt. Zodat je paard niet wordt verplicht om mee te doen, maar dat hij elke keer opnieuw ‘ja’ zegt tegen de vraag die jij stelt.

Stap 5

Nu doe je het halster helemaal om en af elke keer als je de vraag stelt. Je gaat minder en minder de handtarget vragen en meer en meer alleen het halster aanbieden als vraag. Elke keer als je paard zich dan laat halsteren dan beloon je daarvoor. Je gaat daarna aan duur werken, duurwerk doe je door hard op te tellen tijdens de vraag, waarbij je jouw paard vraagt om het halster 1, 2, 3, 4 en 5 seconde om te houden, voordat er een click en een beloning volgt. Hierdoor investeer je in een lange termijn oplossing.

Stap 6

Nu je paard graag zelf zijn halster om wil doen. Kun je hetzelfde doen met een hoofdstel, je begint dan weer bij stap 1 maar dan nu met je hoofdstel. Je kunt de stappen veel sneller doorlopen. Mocht je een hoofdstel met bit hebben dan kun je er ook voor kiezen om het bit pas bij stap 4 of 5 toe te voegen. Of het nu gaat om het omdoen van het halster of hoofdstel, je paard werkt graag met je.
Mocht ondanks alles toch blijken dat jouw paard het bit nog aarzelend aanneemt, dan kun je bij het clicken, naast de beloning ook het bit op je hand leggen. Hij is al gewend om zijn mond op te doen voor de beloning, dan vang je 2 vliegen in 1 klap.

Deze stappen werken bijna altijd tenzij het probleem niet het hoofdstel omdoen is maar het feit dat je paard het hoofdstel ziet als de vooraankondiging dat je gaat rijden. Als je paard met het rijden, om wat voor reden dan ook, slechte associaties heeft dan zullen bovenstaande stappen alleen niet helpen dan is het ook noodzakelijk om te onderzoeken waarom je paard negatieve associaties heeft bij het.

Het kan voelen of kleine stappen veel tijd kosten, het tegendeel is waar. Wij investeren in succes door te werken met kleine stappen. Waardoor er bijna geen valkuilen zijn als je de stappen volgt, omdat wij graag zaken voorkomen. Weet wel dat de snelheid van oplossen of aanleren afhangt van het probleem, je paard en je eigen ervaring. Belangrijk is dat je paard ervaart dat hij een keuze heeft, denk in termen van willen i.p.v. moeten, click eerst voor wat je krijgt dan voor wat je wil en als laatste zet je paard op voor succes.

Daarom is het einddoel bij halsteren, net zoals bij al onze andere stappen en doelen, dat jij en je paard plezier hebben, dat je op een gelijkwaardige manier samenwerkt, dat je zaken aanleert op een positieve en belonende manier zodat jullie relatie bij elke stap beter en beter wordt.

Voor de mensen die visueel ingesteld zijn vind je hieronder ook nog praktijkvideo’s en een globaal trainingsplan.

Laden van de clicker.

Praktijk voorbeeld halster omdoen.