Wanneer stop je met belonen?
Een veel gestelde vraag door geïnteresseerden in clickertraining of personen die net beginnen is de volgende: “wanneer stop je met belonen?”. Het antwoord wat Conrad van Pruijssen hier steevast op geeft is “je kan stoppen met belonen op het moment dat jij van je werkgever geen salaris meer verwacht voor de geleverde prestaties”. Tja, dat zet wel aan het denken…
Met mijn paarden (inmiddels 4 stuks) train ik al een aantal jaren met behulp van “click & beloon”. Mijn jonge merrie (Cleo) heb ik op deze manier zadelmak gemaakt en ingereden. Ik doe veel grondwerk, werk aan de hand en dressuurmatige training met haar.
Flow tijdens grondwerk met je paard.
Tijdens het trainen op de grond merk ik heel duidelijk of Cleo dit doet omdat ik het vraag, omdat er een beloning te verdienen valt of omdat het leuk is of goed in haar lijf voelt om te doen. Op de mat of op een verhoging staan vindt Cleo een erg leuke oefening, als ik haar daarvoor beloon lijkt ze bijna beledigd. Pas als de vraag weer moeilijker wordt (een voorbeen naar voren of een rondje draaien met de achterbenen) worden beloningen weer gewaardeerd. Laatst waren we schouder voor aan het oefenen, ze deed het erg netjes en mooi in balans en ritme. Op zo’n moment neemt Cleo ook geen beloning aan, bij de click wil ze eigenlijk al niet eens stilstaan, ze wil door, de oefening voelt goed en gaat lekker, stilstaan en een beloning aannemen leidt in dit geval af. Ik beloon haar dan met het woordje “mooi” (secondary reinforcer) zodat ze weet dat ze de goede dingen doet en aan het eind van de oefening met “click & beloon”.
Flow tijdens rijwerk met je paard.
Met rijden zijn deze momenten van flow tijdens onze training nog vrij zeldzaam. Een paard heeft met rijwerk dan ook veel minder vrijheden en mogelijkheden om zijn eigen houding te vinden dan met grondwerk. Alleen al het tuig en het feit dat iemand op zijn rug zit zijn beperkingen van de vrijheid van het paard. Daarnaast geef je via je zit vaak al onbedoelde hulpen en is het voor het paard lastiger om zijn balans te vinden en vast te houden.
Rijwerk met de clicker wat goed voelt is een beloning op zichzelf.
Tijdens de laatste les met Wendy en Conrad kwamen we in draf in een hele mooie flow terecht. Cleo liep los door haar lijf, nageeflijk en in een prima tempo. Bij het horen van de click kwam ze in tempo terug, stond netjes stil, maar hoefde geen beloning. Ze keek niet eens naar mijn uitgestoken hand. Op de vraag om weer verder te gaan reageerde ze enthousiast. We hebben de oefening een paar keer gedaan, tussentijds secondair beloont en aan het eind de “click & beloon” herhaalt en die at ze met veel smaak en plezier op.
Als je het werk doet wat je leuk vindt, dan zou je het zelfs gratis doen.
Beloningen zullen altijd blijven tijdens de training, dat is immers de basis van de samenwerking met je paard. De manier waarop je beloont zal aan moeten blijven sluiten op de aard van je paard en het niveau van zijn training. Beleeft je paard flow in de training, dan is secondaire belonen waarschijnlijk genoeg en rond je af met een primaire beloning. Vindt je paard stilstaan en om zich heen kijken geweldig, dan kun je hem daar ook in de training mee belonen. En als je paard alleen zijn spannend vindt, dan is een vriendje in hoek van de bak ook een beloning waar je in de training mee kunt werken. In die gevallen is er geen salaris voor je paard, maar wel vrije dagen, voldoening en erkenning voor de geleverde prestatie!
Welke kwartjes zijn er bij jou gevallen tijden het clickeren met je paard? We zouden het leuk vinden als je ze hieronder met ons, maar nog veel belangrijker met andere clickeraars wilt delen. En het zou helemaal geweldig zijn als jij over jouw kwartje zou willen bloggen of vloggen.