Start met clickeren zolang het nog goed gaat

Print Friendly

We krijgen heel veel aanvragen van mensen die meer informatie over clickertraining willen hebben. De meest voorkomende beweegrede is omdat het niet goed gaat met de huidige manier van trainen. Natuurlijk geven wij deze informatie, vaak per mail maar nog vaker persoonlijk. Mensen begrijpen waarom we doen wat we doen en reageren enthousiast. Wat ons alleen vaak verbaasd is dat mensen dan toch niet beginnen met clickertraining. Bij het nabellen horen we dan vaak: ‘Het gaat al weer wat beter met de training’. Ons advies is juist andersom, begin met clickertraining zolang het nog goed gaat, laat ik uitleggen waarom.

Clickertraining is de beste training die er is.

Het zal je niet verbazen dat wij dit zeggen, en misschien denk jij er nog niet zo over, maar dit is echt waar. Ik zeg niet dat het de gemakkelijkste manier is voor de trainer. Maar ik heb nog nooit een paard horen klagen over clickertraining. Sterker nog, heel vaak zeggen ze dat we moeten doorgaan, doordat ze de weg naar de uitgang blokkeren. En nee dat heeft niets te maken met het feit dat wij met primaire beloningen werken, de paarden krijgen namelijk gewoon te eten. Het heeft er mee te maken dat ze door hebben dat ze zelf controle op de training kunnen uitoefenen, dat ze merken dat er echt op een gelijkwaardige manier wordt samengewerkt en ja de fijne stofjes in de hersenen spelen ook mee. Hoe groter het probleem des te beter clickeren werkt, is 1 van onze oneliners. Als niets meer werkt dan kan het alleen nog maar opgelost worden met clickertraining, maar draai dit eens om.

Hoe goed werkt clickertraining als je nog geen problemen hebt.

Wij draaien het dus graag om, als clickertraining zo goed en vaak nog als enige werkt, hoe goed zou het dan werken als je nog geen problemen hebt. Het antwoord is natuurlijk eenvoudig, nog veel en veel beter. Helaas zien heel veel mensen nog niet de noodzaak van het beginnen met clickeren als er nog geen (grote) problemen zijn. Maar zodra er tegenwind, tegenslag of problemen komen dan staat onze telefoon roodgloeiend.
En net zo snel als ze interesse hadden in het clickeren neemt de interesse weer af als ze (even) geen problemen meer hebben. En wij vinden dit jammer, je mist namelijk als paardeneigenaar een belangrijk signaal. Bij iedereen zal de training weleens wat minder gaan, maar als je gaat zoeken naar een compleet andere manier van trainen dan is er echt meer aan de hand. Als het dan ineens weer beter gaat, en je denkt dat de problemen voorbij zijn, dan heb je het mis.

Problemen met je paard zijn een signaal dat je verder moet gaan kijken.

Als je een probleem hebt dan moet je zeker verder gaan kijken en dan is clickeren bijna altijd een goede oplossing. Als je problemen even minder zijn, dan wil het niet zeggen dat je problemen voorbij zijn. Het feit dat je problemen hebt gekregen tijdens de training heeft bijna altijd te maken met de manier van trainen. Als je dus doorgaat met dezelfde manier van trainen, dan is de kans vrij groot dat de problemen weer snel terugkomen en dan waarschijnlijk weer een tandje erger. Hoelang blijf je dan nog hetzelfde doen? Misschien is het beter om naar je gevoel te luisteren, toe te geven dat je huidige manier van trainen de oorzaak van het probleem is. En dat je de problemen dus niet met dezelfde soort training kunt oplossen maar dat je op zoek moet gaan naar een andere manier van trainen. En natuurlijk kan clickertraining je dan bijna altijd helpen.

Start met clickeren zolang het nog goed gaat.

Natuurlijk helpen wij je als je problemen met je paard hebt. Maar nog liever hebben wij dat je om een andere reden voor het clickeren kiest. Bijvoorbeeld omdat je op een gelijkwaardige manier met je paard wil samenwerken, of omdat dat je op een positieve en belonende manier wil trainen, of omdat clickeren gebruik maakt van de leertheorie, of omdat je gelooft in het stapje voor stapje aanleren van nieuwe zaken, of omdat je hebt ontdekt dat het werken met een trainingsplan sneller tot succes leid, of omdat je hebt ervaren dat het een van de meest efficiënte manier van trainen is of omdat clickertraining gewoon veel beter aanvoelt voor jou. In al deze en alle andere gevallen staan wij klaar om jou daarbij te begeleiden. Niet omdat clickertraining moeilijk is, maar omdat het heel anders is dan alle andere manieren van trainen.
Daarom ons advies, ook al gaat het nu nog goed. Kies alvast voor clickertraining met je paard niet omdat het nodig is of moet, maar omdat je het wilt. Omdat jij het beste met je paard voor hebt, en dat jij juist iemand bent die problemen wil voorkomen i.p.v. oplossen.

Als jij al clickert met je paard laat hieronder dan even achter wat jouw reden was om te starten met clickertraining.