Clickertraining is een vrijwillige manier van trainen maar niet vrijblijvend

Clickertraining is een vrijwillige manier van trainen maar niet vrijblijvend

Print Friendly

Clickertraining is een vrijwillige manier van trainen maar niet vrijblijvend. Wat betekent dit nu in de praktijk? De vrijwilligheid bij clickertrainen is gelegen in het feit dat je paard de keuze heeft om mee te doen of niet.

Maak clickertraining interessant.

Het is dus aan ons als paardeneigenaren, paardentrainers om het spel zo leuk als mogelijk te maken waardoor je paard wil meedoen. Net zoals bij mensen zorgt willen voor meer succes dan moeten.
In de praktijk betekent het dat je als paardentrainer goed moet nadenken over wat je wil van je paard, dat je een goed beeld moet hebben waar je paard nu staat, zodat je een route kunt uitstippelen om daar te komen.

Wat bedoelen we dan met de uitspraak clickertraining is niet vrijblijvend?

Het woord paardentrainer zegt het al, wij zijn ook trainers het maakt niet uit dat wij werken volgens het clickerprincipe.
Net zoals iedereen die paarden traint willen ook wij succes, werken aan doelen en vooruitgang. Alleen niet ten koste van alles, voor ons is het ook belangrijk dat het gebeurt op basis van samenwerking dat het paardvriendelijk en ethisch is.
Wat dus inhoudt dat we ook willen dat het paard reageert. Wij kunnen alleen het principe van straffen niet gebruiken omdat wij hoofdzakelijk werken met belonen. Dat betekent dat we dus heel goed moeten nadenken over hoe we iets gaan vragen zodat het paard het juiste antwoord kan en gaat geven.
Als het paard geen antwoord op onze vraag geeft. Dan kunnen wij dus niet meer gaan belonen want belonen kan pas als het goed gaat. Als je straffen als principe gebruikt zou je dus wel kunnen straffen.
Wij moeten dus goed nadenken waarom wij geen antwoord krijgen, zeker gezien het feit dat wij een goede relatie met het paard hebben en dat wij iets hebben wat het paard heel graag wil: zijn beloning.

Wat maakt dat de clickertraining minder vrijwillig verloopt?

Er kunnen dus verschillende zaken aan de hand zijn. Heel vaak snapt het paard onze vraag niet. Wij zullen dus duidelijker de vraag moeten stellen. Of we maken de stappen te groot waardoor het paard ons niet kan volgen. Het is alsof we een puzzel geven zonder een beschrijving en ja dan is het niet eerlijk om te verwachten dat hij de puzzel gaat oplossen.
De oplossing die we dan hanteren is, de stappen kleiner maken zodat het paard ons beter kan begrijpen. De oneliner die hierbij hoort is: click eerst voor wat je krijgt en dan wat je wilt.
Het feit dat clickertraining niet vrijwillig is betekent dus dat we niet gaan stoppen maar dat we gaan stappen, stappen kleiner maken.

Clickertraining zoals wij het doen kijkt verder dan alleen gedrag.

Er kan ook een andere oorzaak zijn. Bijvoorbeeld dat het paard het fysiek niet aan kan. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar je paard, zijn beweging en zijn motoriek. Waarbij het ook belangrijk is, zeker als je rijdt om te zorgen dat jij je paard behandelt als een atleet. Wij maken vaak de vergelijking met het lopen van marathon. Een marathon kun je niet lopen op een boterham met pindakaas, hetzelfde geldt voor je paard als jij je paard elke dag serieus rijdt. Vandaar dat het dus belangrijk is om je paard goed te verzorgen, dat kun je doen door goed samen te werken met je dierenarts, fysiotherapeut en hoefverzorger. Maar denk ook aan het geven van supplementen die ervoor zorgen dat er weinig of geen verzuring optreedt en dat afvalstoffen snel kunnen worden afgevoerd.

Hoe hou je de clickertraining vrijwillig?

Als je dus goed voor je paard zorgt door de stappen zo groot als mogelijk en zo klein als nodig te maken. En op de juiste wijze voor je paard te zorgen. Dan is de kans heel klein dat je paard niet met je mee doet waardoor dat vrijblijvendheid geen issue wordt in jouw training. En dat je paard dus vrijwillig met je mee doet en dat jouw training een succes is.
Niet omdat je paard moet maar omdat je paard wil.