Afbeelding - Stop met beleefdheid start met feed for position is als spelen van snooker - ClickerCoach

Stop met beleefdheid start met feed for position bij het clickeren trainen van je paard

Print Friendly

Misschien ben je verrast door de titel van deze blog en misschien nog meer als je ons al een tijdje volgt. Dat weet je namelijk dat wij het heel belangrijk vinden dat je paard beleefd is, dat je goede afspraken hebt gemaakt over waarvoor je clickt en waar je beloont. Natuurlijk willen we dat je paard beleefd blijft, maar met het principe ‘feed for position’ (F4P) kun je nog gemakkelijker en sneller vooruitgang boeken bij het trainen van je paard.

Waarom is beleefdheid zo belangrijk bij het clickeren met je paard.

Heel veel mensen willen niet gaan clickeren omdat je daar opdringerige en onbeleefde paarden van kunt krijgen. Weet dat deze mensen 100% gelijk hebben, ze hebben even veel gelijk als iemand die zegt dat een hamer een moordwapen is. Met een hamer kan een timmerman een mooie kast maken en met de clicker kun je super vriendelijk en snel paarden trainen.
De uitspraak die hier voor ons bij hoort is: je krijgt het gedrag wat je beloont.
Wat zoveel betekent dat als jij geen duidelijke afspraken met je paard maakt, dat er dan een kans bestaat dat je paard zelf de beloning komt ophalen. Het is goed om te weten dat clickeren de meeste krachtige en motiverende training voor paarden is. Je paard wil dus alles doen om de beloning te krijgen en zonder goede afspraken krijg je inderdaad een onbeleefd en opdringerig paard en dat is wel het laatste wat je wil.
Is je paard niet beleefd dan is verder gaan met de training ook onverstandig omdat je paard dan bij alles wat je extra vraagt, aanleert en traint elke keer bevestigt dat het onbeleefde gedrag prima is. Een paard is dus niet beleefd of onbeleefd, het zijn de afspraken die jij met je paard maakt.

Hoe leer je je paard beleefdheid aan bij het clickeren.

Nu je weet waarom beleefdheid zo belangrijk is, wil je natuurlijk graag weten hoe je dit aan kunt leren bij je paard. Ik ga ervan uit dat je al weet wat clickeren is en hoe het werkt. Je hebt dus een vraag gesteld aan, hij heeft het juiste antwoord gegeven, je hebt geclickt en daarna komt het afleveren van de beloning.
Het afleveren van de beloning is het meest onderschatte onderdeel van clickertraining en krijgt vaak te weinig aandacht. Dit is vreemd omdat het afleveren van de beloningen bij elke vraag die je gaat stellen jaar in jaar uit terugkomt. Dus als dit niet perfect getraind is dan heb je hier alleen maar last van.
Zorg ervoor dat je mechanische vaardigheden top zijn, dit betekent dat je beloont met de andere arm dan waar je mee vraagt. Dat je de beloning pas uit je beloningstasje pakt nadat je hebt geclickt. Dat je de beloning mooi in het midden van je hand legt, zonder dat je duim hier op zit, zonder dat je hand dicht of gesloten is.
Dan breng je het onder zijn mond door richting zijn borst (zonder deze aan te raken). Dan ga je zorgen dat je paard een stapje achteruitloopt om de beloning op te eten, zodat hij uit jouow ruimte is en deze zelfs nog iets vergroot om de beloning aan te nemen. Het kan zijn dat dit nog niet in 1 keer goed gaat. Dan lever je de beloning daaraf waar je paard het nog wel aanneemt. Vanuit daar ga je de beloning elke vraag een stukje dichterbij zijn borst totdat hij het stapje naar achteren doet. Deze kleine tussenstapjes hanteer je dus ook als jij een paard hebt wat begint met zijn nek op te krullen om als nog te beloning te pakken zonder achteruit te lopen.
Het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk dat je paard de beloning rustig, netjes en beleefd van je hand afneemt met zijn mond, maar dat spreekt voor zich.

Waarom stop je met het vragen van beleefdheid.

Nu je weet hoe je beleefdheid aanleert bij je paard is het belangrijk om dit te blijven vragen totdat je zeker weet dat je paard echt beleefd is en beleefd blijft. Bij sommige paarden is dit al na 10 vragen bij andere paarden bij 100 vragen, de waarheid zal vast in het midden liggen.
Wat wij zien is dat mensen veel te lang doorgaan met het paard na elke vraag naar achter te laten lopen om zijn beloning aan te nemen. Wij zijn van mening dat dit helemaal niet meer hoeft, als je paard beleefd is dan is hij beleefd. Misschien komt het wel omdat wij gericht zijn op paardrijden. Bij het rijden van je paard ben je erg voorwaarts gericht, je lost rij-technische zaken graag voorwaarts op.
Er zijn twee redenen om te stoppen. De eerste reden is dat wij het eigenlijk onbeleefd en / of kleinerend vinden als je paard iets blijft vragen wat helemaal niet meer nodig is. Hij is beleefd dus waarom moet hij dan elke keer weer laten zien. Mocht hij wel een terugval hebben, wat wij zelden tot nooit zien, dan ga je dan gewoon weer even de afspraken opfrissen. De tweede reden is misschien nog wel veel belangrijker als je je paard achteruit blijft vragen dan kun je het principe ‘Feed for Position’ niet toepassen. Wat het is en waarom dit zo interessant voor je is, lees je hieronder.

Wat is het trainingsprincipe ‘Feed for Position’.

Laat ik eerst uitleggen wat het is, waarschijnlijk hoef ik dan niet meer uitleggen waarom je dit principe wil gebruiken. De gehele uitspraak is ‘Click for Action, Feed for Position’, sorry maar er is geen mooie en krachtige vertaling. Ik ga het een keer vertalen en daarna blijf ik het Engels gebruiken (C4A, F4P). Je clickt eerst voor het gedrag wat je paard laat zien en daarna ga je de beloning daar afleveren, op die positie, waar het voor jou als trainer het meest interessant is. We maken vaak de vergelijking met biljarten, met snookeren. Als je daarbij een bal stoot om een andere bal in een pocket te krijgen (dit is onze Click for Action), dan is het ook belangrijk om de witte bal weer zo te positioneren dat deze klaar ligt om ook de volgende bal in de pocket te stoten. (dit is onze Feed for Position).
De uitdaging van het toepassen van het F4P principe is dat het een relatief begrip is. Dit betekent zoveel dat de positie van waar je de beloning aflevert elke keer anders is en afhangt van de vraag die je daarvoor hebt gesteld.
Dus waarom wil je het F4P bij elke vraag gebruiken, omdat jij je paard zo neerzet, positioneert dat hij weer klaar is voor de volgende vraag en / of dat je paard nogmaals antwoord op de gestelde vraag geeft omdat je dit oproept door het slim positioneren van de beloning. Hierdoor krijg je dus twee antwoorden terwijl je maar 1 keer hoeft te belonen, waardoor het trainen ook nog eens 50% sneller gaat. En aangezien dat wij trainers in hart en nieren zijn, willen we zo snel als mogelijk vooruit op een vriendelijke, motiverende en paardvriendelijke manier, jij ook? Lees dan snel verder hoe je dit in de praktijk bij je paard gebruikt.

Hoe pas je ‘Feed for Position’ toe tijdens het clickertrainen van je paard.

Nu je weet wat het is en waarom het zo belangrijk is gaan we je uitleggen hoe je het F4P principe kunt toepassen tijdens je dagelijkse training en zal je snel zien dat het niet te combineren is met de beweging die je krijgt bij het vragen van beleefdheid. Laat ik twee praktische voorbeelden geven zodat je het principe snapt en begrijpt dat het relatief is en dat je het dus aanpast aan de vraag die je stelt en / of gaat stellen.
Stel je traint je paard om stilstaan en je paard staat stil dan click je en beloon je. De beloning lever je zo af dat je paard niet hoeft te bewegen om deze aan te nemen. Hierdoor blijft je paard ‘nog een keer’ stilstaan. Je hebt dus twee antwoorden gekregen voor één beloning. Daarnaast is er nog een mooie bijvangst, je hebt ondertussen ook al een beetje aan duur gewerkt. Omdat, zodra je paard het snapt, je paard gewoon nog langer blijft stilstaan, hij weet namelijk dat de beloning er aankomt zonder dat hij hoeft te bewegen. Als je dus goed oplet heb je ook meteen informatie, over hoe lang je paard al kan blijven stilstaan, wat je dan weer gebruikt bij het bepalen van de duur tijdens je volgende vraag. Moet ik nog doorgaan om te laten zien hoe belangrijk F4P is. Nog één ding dan, je paard weet dat er na de click een beloning komt, hij is beleefd, en zal hier dus keurig op wachten. Als je dan vertragend je beloning gaat pakken, dan blijft je paard nog langer wachten totdat deze bij hem is, de gemakkelijkste manier om nogmaals de duur van de oefening te verlengen.
Het tweede voorbeeld is de vraag hoofd laag. Je vraagt je paard om zijn hoofd naar de grond te brengen. Stel hij doet dit in het begin tot 40cm van de grond, dan geef je de beloning op 35cm van de grond. Hij gaat dus nog meer naar beneden toe en ook hier geldt als je paard het eenmaal door heeft dat de beloning nog dichterbij de grond komt dan zal hij daar met zijn hoofd blijven, en niet terug omhoogkomen. Waardoor als je het afleveren van de beloning wat vertraagt je paard met zijn hoofd nog langer beneden blijft, het kost namelijk meer moeite om eerst omhoog te gaan en dan weer omlaag.
Het C4A en F4P principe heeft dus vele voordelen naast de hierboven beschreven zaken, zorgt het er ook voor dat je gedragingen en oefeningen sneller kunt aanleren.
Dat mensen die net clickeren het F4P principe nog niet gebruiken, hopelijk wel na het lezen van deze blog, dat begrijpen we nog. Maar dat mensen die zichzelf ook een clickertrainer noemen dit nog niet gebruiken dat begrijpen wij echt niet.

Wanneer ga jij beginnen met het stoppen van vragen om beleefdheid en starten met het toevoegen van het ‘Feed for Position’ principe zodat je twee keer zo snel je doelen kunt bereiken als zonder dit principe. Schrijf hieronder met welk gedrag of oefening jij gaat beginnen als het gaat om het toepassen van het F4P principe.