De belangrijkste reden waarom mensen afhaken bij clickertraining en hoe je dit voorkomt.

Print Friendly

De belangrijkste reden waarom mensen afhaken bij clickertraining is niet dat het niet werkt, is niet dat je paard het niet leuk vind, is niet dat voer je paard gevaarlijk maakt, maar is dat jij je weer een beginner voelt.
Alles wat je kon of waarvan je dacht dat je paard het kon is ineens weg. Ho Ho niet weglopen, het is niet weg, het zit er nog, het is aan jou om het weer te gaan activeren en ik ga je daarbij helpen.

Ik voel me weer een beginner.
Het is met alles wat nieuw is en wat je wil leren. In het begin weet je nog niets. Je hebt alleen de intentie dat je het anders wil gaan doen, of dat je je paard wil gaan trainen met het clicker principe, of dat het je zo aanspreekt om dat het ethisch en wetenschappelijk onderbouwd is. En daar moeten je hersenen het dan maar mee doen. Dat is eigenlijk het onmogelijke vragen, waardoor je al gaat falen zonder dat je nog begonnen bent. Wat wij veel klanten laten doen is deze intentie veel sterker maken. Op een positieve manier verankeren in je hersenen zodat als het in de praktijk even anders gaat dan je nog een steun hebt waarom je dit ook al weer deed. Dit doen we door het maken van een vision / moodboard, een collage van waarom je aan clickeren wil beginnen, wat je einddoel is. Mocht het dan tegenzitten, dan pak je je moodboard er weer even bij, als het al niet je bureaublad is geworden, en krijg je snel weer hernieuwde energie.

Waarom val ik zo terug, 3 redenen, als ik begin met clickeren.
Wij zien hiervoor een drietal redenen, hier zit niets spannends tussen, niets wat je al niet wist, maar wel goed om je hier bewust van te zijn zodat het niet zorgt voor stoppen. Ons antwoord voor welk probleem dan ook is “nooit” stoppen, het is altijd bijsturen.

1. Je moet iets nieuws leren
Bij alles wat nieuw voor je is, zit een leercurve. De ene wat steiler dan de andere en als je iets leert wat hetzelfde eindresultaat brengt maar je “alleen” een andere route aanbiedt dan kan het nog al eens frustrerend zijn. Waarschijnlijk dat de frustratie niet in het aanleren van het nieuwe zit maar in het afleren (of zoals de Engelse het zo mooi zeggen untrainen) van het oude.

2. Je hebt geen dwang meer, alleen vragen.
Ik zeg niet dat het voor jou geldt, maar het geldt wel voor heel veel mensen. Je denkt dat je paard iets kan, dat hij al je vragen begrijpt en als je dan gaat clickeren en je gebruikt geen druk (die leidt tot aversie), dwang, straf of fysieke aanwijzing meer dan lijkt het ineens verdwenen. Kun je nagaan hoeveel impact deze zaken hebben op je paard.
Wij als clickeraars hebben alleen maar vragen, ik kan dus meer of harder gaan vragen maar als mijn paard de eerste keer de vraag al niet begrijpt waarom zou hij dat dan wel doen, als ik (alleen) harder ga vragen. Inderdaad wij kunnen ook geen reden bedenken, zeker niet als je er vanuit gaat dat een paard perfect is en niet de intentie heeft om je in de zeik te nemen.
De oplossing die wij hanteren is: maak de stap zo groot als mogelijk en zo klein als nodig.

3. Je valt nog heel vaak terug op het oude waardoor je paard het nieuwe niet vertrouwd.
Niets menselijks is ons vreemd. Stel je hebt een “oude” manier die werkt, je probeert de nieuwe manier en die werkt (nog) niet, wat doe je dan. Inderdaad de kans is heel groot dat je dan terugvalt op wat je al kent. Ga jij daarmee het nieuwe leren? Voor je paard zal het alleen maar verwarrender worden, wil ze nu dit of dat. Hij denkt er komt geen dwang of straf meer, als ik reageer als ze het lief vraagt. Maar als ik het niet doe, omdat ik het niet snap dan komt er als nog dwang of straf. Dat is geen clickertraining dat heeft manipuleren en gecontroleerde macht uitoefenen.

Drie manieren om te zorgen dat je doorgaat en kunt ervaren wat er zo mooi is aan clickertraining.
Wij hebben natuurlijk handig praten, wij weten al wat er komt. Clickertraining en zeker zo als wij het brengen heeft het meeste te maken met jouw mindset, jouw manier van denken en de manier van handelen die daar uit volgt. Daarom de volgende 3 tips die zorgen voor succes.

1. Ben lief voor jezelf, gun jezelf de tijd.
Precies dit, niet meer en niet minder. Ben lief voor jezelf, iets nieuws leren kost tijd, dat gaat met vallen en opstaan. Wij proberen er voor te zorgen dat je meer opstapt dan valt, helaas dat zouden we willen maar dat kan natuurlijk niet. We doen wel ons uiterste best om je op te zetten voor succes. Als je klant bent bij ons of deelneemt in één van onze online programma’s vergelijk je niet met andere mensen en deelnemers. Maak er geen wedstrijd van je. Je kent hun situatie, paard en ervaring niet, het heeft dus ook geen enkele zin om je ermee te vergelijken en in het slechtste geval jezelf kleiner te maken. Gebruik het alleen ter inspiratie dat je ziet wat er allemaal mogelijk is als je doet wat er gedaan moet worden. Ga alleen de “(wed)strijd” met jezelf aan, vergelijk jezelf met gisteren en kijk morgen of je vandaag beter was dan gisteren. Is het antwoord “Ja” mooi, lekker doorgaan, is het antwoord “Nee” mooi het is niet fout, het is niet slecht het is alleen feedback dat je moet bijsturen.

2. Ben blij met elke stap dichterbij je doel.
Dit is voor veel mensen de lastigste stap. Ze beginnen aan iets, hebben een vraag, een antwoord of een plaatje van het eindresultaat in gedachte en verwachte dit als eerste antwoord van hun paard. Helaas zo werkt het niet. Het clickeren is nieuw voor jou en voor je paard. Je paard moet dus ook even de tijd krijgen om te gaan begrijpen wat je wil. Doordat je meer focust op vragen dan op druk, dwang en straffen heeft je paard ook de keuze om het niet te doen. Het is dus aan jou om de vragen zo te stellen dat hij wel wil of kan antwoorden. Houdt het eindresultaat in gedachte en blij met elke stap die je dichterbij het eindresultaat brengt. Naast dat je natuurlijk ook klikt, kun je ook in je uitstraling en energie laten merken dat je blij bent en geloof me dat voelen en begrijpen ze prima. En op termijn is jouw aanwezig, relatie en energie misschien nog wel een grotere beloning dan de click.

3. Werk met trainingsplannen zodat je snel door hebt wat werkt en wat niet.
Dit kan misschien een vreemde eend lijken maar past toch heel goed in dit rijtje. Het werken met trainingsplannen maakt je veel bewuster van wat jij van je paard wil, hoe je dat het beste kunt vragen en wat hij al wel of niet kent. Waardoor je veel betere vragen kunt stellen als je na het schrijven van je plan met je paard aan het trainen gaat.
Hoe vaak we niet terugkrijgen van klanten, maar ik dacht hij dat al kon of de stappen die ik normaal maak zijn echt veel te groot, hij haakt altijd na een paar vragen af.
Dit soort zaken kun je handig en eenvoudig voorkomen als je met trainingsplannen gaat werken. Er is natuurlijk één nadeel, waarschijnlijk dat dit ook nieuw is als het gaat om het trainen van paarden. En geldt voor jou dus weer punt 1: ben lief voor jezelf en punt 2: ben blij met elke stap van deze opsomming 😉 en zo is de cirkel weer rond.

Ik hoop dat deze artikel voldoende is om te zorgen dat je niet gaat stoppen, maar juist inspiratie en brandstof is om bij te sturen zodat je doorgaat met clickertraining en gaat ervaren wat voor moois er allemaal achter de horizon is.

Ik ben benieuwd wat dit artikel voor jou gedaan heeft, laat even een reactie achter zodat jij, andere en ik daar weer van kunnen leren.