Afbeelding - Clickertrainen met de wind in je rug

Gastblog – Clickertrainen met de wind in je rug – Miranda

Print Friendly

Miranda is een deelneemster aan het ‘Online 7 Basics Gold‘ programma.
Deze blog heeft zij geschreven naar aanleiding van de Flight, Freeze en Fight fases waar zij nu in zit, op weg naar een staat waar het vanzelf gaat, Flow.
Het is misschien handig om eerst onze clickercoach blog te lezen die gaat over Flight, Freeze, Fight en Flow, zodat je onderstaande blog nog beter kunt begrijpen.

Wie wil er nu niet trainen met de wind mee. Alles wat je doet gaat makkelijker. Met minder energie bereik je meer in minder tijd dan dat je traint met tegenwind.

Nu hoef je deze vergelijking gelukkig niet letterlijk te nemen. De wind waait hoe hij waait maar met trainen kun je zelf aan je voorwaarden werken waardoor alles makkelijker gaat.
Conrad mailde me dat hij zelf vaak flow ervaart als hij aan het trainen is.
Flow is een van de mogelijkheden om makkelijk te kunnen trainen.
Dat hij dat ervoer is niet zo raar, want hij voldoet namelijk, met zijn manier van werken aan veel voorwaarden die nodig zijn voor flow.
Ik zei al dat flow een van de mogelijkheden is maar niet de enige. Veel voorwaarden om makkelijk te kunnen trainen komen echter overeen zodat je nog niet meteen voor flow of iets anders hoeft te kiezen.

De voorwaarden waar het over gaat zijn:
• Zorg voor een duidelijk doel (werk met een goed trainingsplan)
• Zorg voor succes
• Werk in ritme. Het ritme dat het beste werkt zal per combinatie en trainingsfase verschillen maar zeker in de beginfase werkt een vlot ritme goed.
• Beweeg vloeiend
• Laat oordelen achterwege (werk wel met een goed en evenwichtig evaluatiesysteem tussen/na de sessies)
• Wees nieuwsgierig
• Zorg ervoor dat je het grootste deel van je training in de stretchzone traint (waarbij er een optimale balans is tussen uitdaging en vertrouwen). Daarvoor moet de moeilijkheidsgraad van
• Zorg ervoor dat je je goed op de training hebt voorbereid zodat je tijdens de training niet onnodig door andere zaken wordt afgeleid.

In het systeem dat Conrad hanteert zitten praktisch al deze voorwaarden al.
Als je nog een stapje verder wilt gaan, kom je bijna automatisch in een flow terecht maar dat hoeft niet.
Flow is een toestand waarbij je het gevoel hebt dat alles makkelijk gaat. Je bent heel sterk geconcentreerd en bijna alles lijkt vanzelf te gaan.
Om in een flow te komen zijn een paar dingen extra nodig.
• Concentreer je op iets dat prettig voelt (misschien de aanraking van je paard, het ritmisch bewegen of iets anders)
• Intensiveer je aandacht

Flow is een staat waarin je je prettig voelt en dat verslavend werkt. Het is een licht dissociatieve staat waarbij de verbinding tussen lichaam en geest een beetje opgerekt wordt. Als je in een flow zit, bevind je je in een toestand van trance. Je hebt een groot gevoel van competentie maar de verbinding met je lichaam is minder sterk, net als je directe bewustzijn.
Omdat flow niet voor iedereen geschikt en wenselijk is (vanwege de dissociatieve toestand. Als je daar gevoelig voor bent, kan dat tot problemen leiden) en ook niet iedereen hiervoor wil kiezen (net als ik), kun je ook een andere weg bewandelen.

De eerste punten blijf je gewoon hanteren. Ze zorgen ervoor dat je trainingen soepel verlopen.
Daarna:
• Stel je jezelf de vraag wat voel ik waar in mijn lichaam en welke emoties voel ik
• Stel jezelf de vraag wat doet de interactie met het paard met mij
• Concentreer je op je eigen ademhaling (zeker als het anders gaat dan je verwacht of wenst)
• In plaats van je aandacht te intensiveren ga je je aandacht richten. Daarvoor kun je je ademhaling als “rustpunt” gebruiken.
• Je neemt je gedachten waar maar gaat er niet in mee.

Deze punten komen uit de mindfulness. Dat is een stroming die is ontwikkeld om te herstellen na stresssituaties (en voor pijnbestrijding) maar kun je ook goed gebruiken om een goede “state of mind” te bereiken om in te trainen. Het verschil met een flow ervaring is dat je je volledig bewust bent van het hier en nu en er een sterke verbinding tussen lichaam en geest is. Het voelt minder euforisch maar is ook minder risicovol.
Welke kant je ook kiest, als je aan de eerste punten werkt heb je sowieso al de wind mee met je training. Als je “vleugels” wilt tijdens het trainen kun je daarna werken aan flow, wil je liever “op de grond” blijven, werk dan aan de laatst genoemde punten en vul zelf het lijstje aan met punten die jou helpen om in een goede “state of mind” te komen.

Dank je wel Miranda voor het delen van jouw inzichten. We zijn benieuwd wat jij ervaart als jij clickert met je paard, laat het hieronder achter.